Hernblogg

Hernblogg

En blogg med utfall og innfall


Kineseren av Henning Mankell

LitteraturOpprettet av Meg selv 22 mars, 2010 16:52:42

Kineseren (originaltittel: Kinesen) av Henning Mankell er en frittstående roman.
Kineseren minner meg i begynnelsen om Danselærerens tilbakekomst. Det er i nord i Sverige, det er vinter og det er mørkt. Det trekkes også linjer til en annen tid, til noe som har vært.

Bokens hovedperson er Birgitta Roslin som er dommer i den sydsvenske byen Helsingborg, for øvrig byen der min mor vokste opp og der min nå 87 år gamle mormor fortsatt bor.

Det hele begynner med at 19 personer i en liten bygd i nærheten av Hudiksvall i Hälsingland bestialsk blir slaktet og ingen skjønner hvorfor. Birgitta Roslins mor var i fosterhjem hos to av de drepte menneskene og samtidig oppdager hun at mennesker med det samme etternavn, ikke hennes eget, er blitt myrdet også på bestialsk vis et sted i USA. Boken tar leseren med på en tidsreise tilbake til 1860-årene om tre kinesiske ungdommer som flykter fra landeieren og som ender opp som slavearbeidere på byggingen av den transkontinentale jernbanen mellom USAs øst- og vestkyst. Videre handler det som svensk misjonsvirksomhet i Kina på 1870-tallet I bokens siste del er vår venn dommer Roslin sykemeldt og er på ferie i Kina der hun stiller spørsmål som får ting i skyggene til å skje. Som et bakteppe i siste del ligger Kinas store engasjement i Afrika og om hvordan det planlegges at store mengder kinesere skal flyttes til Afrika for å bosette seg der.

Jeg synes boken er godt skrevet og det er driv i handlingen. Om det er en thriller eller en roman vet jeg ikke helt. Min aller største innvending er slutten der det hoppes med store sprang fra Sverige til London. Her hang jeg ikke helt med. Men men.

Boken anbefales.

Vanligvis leser jeg oftest slike bøker på originalspråket, men denne gangen lånte jeg boken på biblioteket i Molde så da ble det norsk.

Andre anmeldelser av boken:
Leif Ekle: http://www.nrk.no/nyheter/kultur/litteratur/1.5841153
Terje Stemland i Aftenposten: http://www.aftenposten.no/kul_und/litteratur/article2456779.ece

  • Kommentarer(1)//blog.hernborg.com/#post17