Hernblogg

Hernblogg

En blogg med utfall og innfall


Sommerlektyre

LitteraturOpprettet av Meg selv 05 aug., 2009 23:10:43
Sommer er offline-tid. Fram med bøker i analogt format. En kaffe kopp eller en øl eller et glass vin og så lese lese lese. Så enkelt er det jo selvsagt ikke, man skal jo ta hensyn til de man lever sammen med. Så realiteten blir ofte lesing innimellom eller etter at ungene har lagt seg for kvelden.

Miraklene i Santo Fico av Dennis L. Smith

Denne boken leste jeg første gang sommeren 2005. Den gangen var det er riktig ”feel-good”-bok for min del og jeg tekte jeg skulle lese deg igjen.

Bokens handlig er lagt til den lille italienske landsbyen Santo Fico, som er en støvete og glemt landsby uten de store severdigheter og tilhørende turiststrøm. Leo Pizolla vender hjem etter 20 år i USA. Lite har endret seg siden han forlot landsbyen. Sammen med sin barndomsvenn Guido, med kallenavnet Topo, børster han støv av gamle kunster og bløffer et turistfølge om miraklene som finnes i og ved den gamle kirken i landsbyen. Disse miraklene består av et fikentre som angivelig Frans av Asissi har tilbrakt mange timer ved og et veggmaleri, freske, inne i selve kirken som skal være malt av en berømt freskemaler.

Et jordskjelv rammer landsbyen og Leo bestemmer seg for å stjele det gamle freskemaleriet, han mener å vite at kunstneren bak bildet er meget berømt, for siden å selge det. Gudio blir med på opplegget, men de blir mer eller mindre tatt på fersken av Maira Gambomis, Leos gamle flamme. Hun er ikke begeistret for det de har gjort, da dette medfører at byens lokale prest fader Elio, som for øvrig er hennes onkel, mister livsgnisten

Boken er lettlest, har mye lun humor med et snev av alvor i seg. Anbefales på det varmeste. Jeg angrer ikke på at jeg leste den nok en gang.

Vg.nos anmelder ga boken en femmer på terningen tilbake i 2004, anmeldelsen kan leses her: http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=230591

Bokavisen.nos omtale av boken http://www.bokavisen.no/bokanmeldelser/2007/10/miraklene_i_santo_fico_av_dl_s.php


Snabba cash av Jens Lapidus


Snabba cash er en spenningsroman skrevet av den svenske advokaten og forfatteren Jens Lapidus. Bokens har tre ulike hovedpersoner som lever sine mer eller mer kriminelle liv som til slutt samles i kretsene rundt den jugoslaviske mafiabossen Radovan Kranjic også kjent som Mister R.

JW lever et liv som jetsetter på Stureplan, Stockholms fineste utestedsstrøk. Han er ikke den han utgir seg for å være. Egentlig er han en enkel gutt fra landet men med et brennende ønske om å framstå som de rike og vellykkete bratsene på Stureplan. For å finansiere dette tyr han til kriminell virksomhet.

Jorge Salinas Barrio er latinamerikaner som sitter inne på Österåkenanstalten (fengsel). Dømt for medvirkning i narkotikaforbrytelser. Han gjennomfører en spektakulær rømning. Men vel ute i friheten får han problemer.

Mrado Slovovic er allerede i mister Rs rekker. Han jobber som torpedo, men er samtidig veldig opptatt av å være en god far for sin datter. Han kjemper mot sin eks om foreldreretten til datteren og drømmer om det ”normale” liv.

Snabba cash er en mørk bok skrevet i en sjanger som forfatteren selv har valgt å kalle ”Stockholm noir”. Den beskriver hvordan underverden styrer alt fra treningssentre, videobutikker, utesteder til narkotikaomsetning og menneskehandel. Den er sugende og det er vanskelig å legge boken fra seg. Forfatteren bruker korte setninger og stilen er røff og brutal. Boken er over gjennomsnittet så jeg anbefaler den. Spesielt er jeg fasinert av framstillingen av Stureplanmiljøet og deres vanvittige livsstil. Det er som på en annen planet.

Jeg leste boken på svensk, men den finnes også på norsk under tittelen Cash.

Det er laget film av boken, mer om det finnes her: http://se.myspace.com/snabbacash

På bokrecension.se både anmeldes boken og lar leserne komme med sine bemerkninger: http://www.bokrecension.se/9146213767


Hångla mer! av Klas Hallberg (lydbok)


På veg til og fra Madonna-konserten på Valle Hovin hadde jeg med Hångla mer som lydbok på iPhonen. Klas Hallberg stiftet jeg bekjentskap med under Inovus2009 i Bødø 12. – 13. mai. Som innledingsforedrag på hele konferansen holdt han foredraget: Hångla mer! – en förestellning om at ge sig hän. Det var et fyrverkeri av en forelesning, spekket med metaforer og humor. De aller fleste i salen lo så kraftig at de felte noen tårer, men det var også en og annen som satt som steinstøtter og ikke dro på smilebåndet en gang.

Klas Hallberg er fra Karlstad i Sverige og er en underlig skrue. Jeg tenkte at jeg skulle kjøpe boken med sammen navn som foredraget da jeg var på ferie i Sverige i sommer, men jeg fikk ikke tak i boken. Så det ble lydboken istedenfor. Jeg har varierende erfaringer med lydbøker, denne gangen gikk det bra.

Men nok om det og over til boken.

Det handler mest om å få mer ut av livet sitt. Hångla på svensk betyr kline på norsk og tittelen er mer å regne som en metafor. Han mener ikke at vi skal stikke tungen inn i alle vi møter med at vi skal gi oss mer hen i å leve livene våre. En rekke mer eller mindre tankeverdige kapitler. Spesielt vil jeg trekke fram kapittel 9 Seriöst hångel på nyanserat allvar - ett kapitel om arbetslivet
Et intervju med Klas Hallberg finner dere her: http://www.ubiz.no/artikkel.asp?artikkel_id=64&kategori_id=1


Akkurat nå er jeg kommer over halvvegs i Aldig fucka upp av Jens Lapidus.

  • Kommentarer(2)//blog.hernborg.com/#post2