Hernblogg

Hernblogg

En blogg med utfall og innfall


Aldrig fucka upp av Jens Lapidus

LitteraturOpprettet av Meg selv 25 aug., 2009 23:07:31


Aldrig fucka upp er den andre spenningsromanen skrevet av den svenske advokaten og forfatteren Jens Lapidus. Boken har samme tematikk og oppbygging som debutromanen Snabba Cash.

Denne boken, har som Sabba cash, tre ulike hovedpersoner. I begynnelsen lever de parallelt men mot slutten dras de sammen i et crescendo på selveste nyttårsaften.

Thomas Andrén er politimannen som er litt hardere på labben og mer selektiv enn gjennomsnittspolitimannen. Han bestemmer selv hva som er viktig å følge opp av de oppgavene han blir pålagt.

Mahmud er fra Irak og har tidligere sittet inne for narkotikaforbrytelser. Han kjemper for å komme seg oppover i det kriminelle hierarkiet, men har også et ønske om å hoppe av den kriminelle karusellen.

Niklas Brogren er tidligere leiesoldat som er kommet tilbake til Sverige etter et lengre og blodfylt opphold i Irak. Han opplever det svenske samfunnet i ubalanse og setter inngang sin helt private krig mot menn som misshandler kvinner.

Og en eller annen plass i bakgrunnen finnes nok en gang den jugoslaviske mafiabossen Radovan Kranjic også kjent som Mister R.


Aldrig fucka upp er en mørk bok. Jeg har tidligere skrevet at Snabba cash også er en mørk bok. Aldrig fucka upp er en enda mørkere bok, kanskje til tider litt for mørk etter min smak. Det er svært få, ja nesten ingen sympatiske trekk ved de tre hovedpersonene. De er bare mørke og syke på sin måte. I Snabba cash hadde JW et snev av sympatiske trekk,

I den an av disse tre parallelle historiene trekkes tråder tilbake til den største av svenske krimgåter: drapet på statsminister Olof Palme i 1986. Her lurer jeg på om Jens Lapidus har tatt seg vann over hodet. Greit nok er nok dette et traume i Sverige, men jeg enig med de som mener at denne delen med fordel kunne vært tonet kraftig ned eller fjernet helt.

Aldrig fucka upp er nok ikke like sugende som Snabba cash, men slutten er svært spektakulær. Boken passer nok best hvis en har lest Snabba cash først.

Igjen leste jeg boken på svensk, men også denne finnes på norsk under tittelen Aldri fucke opp.

Svenska Dagbladets anmeldelse av boken: http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/artikel_1222687.svd

Dagbladets anmeldelse av boken: http://www.dagbladet.no/kultur/2009/03/23/569471.html


Jens Lapidus gav i mai ut sin tredjebok Gängkrig 145 som er en tegneserieroman. Jeg har ennå ikke kjøpt boken, men den blir nok kjøpt, lest og omtalt her når jeg finner tiden moden

  • Kommentarer(0)//blog.hernborg.com/#post5